Op 5 december 2024 was onze Refuge du Marais in Veeweyde betrokken bij een inbeslagname op verzoek van veterinaire inspecteurs van de Cel Dierenwelzijn van Wallonië.

Die dag namen onze teams verschillende dieren onder hun hoede: runderen, kippen, ganzen, varkens die in het donker werden gehouden, badend in hun uitwerpselen, evenals Belle en Balto, een Anatolische herder van 1,5 jaar oud en een pyreneese berghond van 5 jaar oud, uitgehongerd, vel over been.

Na een paar weken in het asiel in Marais kwamen ze weer op gewicht en hebben we ze overgebracht naar ons asiel in Brussel, waar we ze in twee ruime nieuwe kennels hebben geplaatst.

In februari was er goed nieuws: hun inbeslagname werd opgeheven. Nu Belle en Balto eindelijk onder onze hoede zijn, kunnen we ze ter adoptie aanbieden.Maar een paar dagen later werd hun adoptie opgeschort: hun voormalige eigenaren gingen in beroep om ze terug te krijgen. Dezelfde mensen die hen hebben laten wegkwijnen, eisen nu opnieuw de voogdij op.

Hoe is het mogelijk dat ze de kans krijgen om ze terug te nemen?

Zolang er beroep mogelijk is, kunnen de rechtbanken een inbeslagname ongedaan maken, ongeacht het welzijn van het dier. Hoewel deze procedure legaal is, is het in dit soort gevallen abnormaal, waardoor dieren die in beslag zijn genomen vanwege mishandeling ernstig gevaar lopen. De SPA van Péruwelz kreeg een paar dagen geleden te maken met een vergelijkbare situatie, toen het gedwongen werd dieren terug te sturen die het had gered na een inbeslagname wegens mishandeling.

We weigeren dit nog een keer te laten gebeuren. Belle en Balto hebben hun gezondheid en vertrouwen teruggewonnen bij onze teams, en als ze deze keer voorgoed aan ons worden toevertrouwd zonder dat het risico bestaat dat ze worden teruggehaald, zullen we er alles aan doen om een stabiel, veilig en vooral permanent thuis voor ze te vinden. We hopen dat de rechtbanken in hun voordeel zullen beslissen en dat hun toekomst niet zal worden opgeofferd aan administratieve procedures die geen rekening houden met hun lijden in het verleden.

Het Veeweyde team