Is uw huisdier vermist?

Honden of katten raken soms vermist. Aangezien identificatie voor honden verplicht is, zult u uw hond normaal gezien vlot terugvinden. Bij katten ligt het echter moeilijker omdat ze maar zelden worden gechipt én ze bovendien vaak vrij rondlopen, in tegenstelling tot honden. We raden u dan ook sterk aan om uw kat te laten chippen vóór het te laat is. Mensen die hun kat kwijt zijn, denken nl. al snel dat ze waarschijnlijk is aangereden en niet meer zal terugkomen, terwijl het goed mogelijk is dat mensen met goede bedoelingen het dier gewoon naar een opvangcentrum hebben gebracht.

Is uw huisdier verdwenen? Geef dan niet meteen de hoop op. Dieren worden soms pas weken later teruggevonden, en niet zelden in een heel andere buurt. Het gebeurt ook dat mensen een gevonden dier langere tijd opvangen, hoewel het wettelijk verboden is om dieren in zo’n geval langer dan vier dagen bij zich te houden. In de weken die daarop volgen, worden de dieren vaak uiteindelijk toch naar een opvangcentrum gebracht.

Wat moet u doen als uw huisdier vermist is?

  1. Neem contact op met de dierenbeschermingsorganisaties in uw buurt, de politie en de dierenartsen in de omgeving. Verspreid een foto van het dier en vermeld ras, geslacht, kenmerken (kleur van de vacht, kort of lang haar, rechtopstaande of hangende oren enz.), leeftijd en chipnummer. Geef ook aan in welke omstandigheden het dier vermist is geraakt.
    Ga zelf langs in de opvangcentra in uw buurt om te kijken of uw dier niet werd gevonden. Bel ons op het nr. 02 527 10 50 en kom naar Veeweyde, Itterbeekselaan 600, 1070 Brussel. Wekelijks vangen we tussen tien en vijftien vermiste dieren op. Misschien zit uw viervoeter er al bij.
  2. Post een opsporingsbericht op het internet (bijv. Facebook) en verspreid het via e-mail. Die berichten worden systematisch gepubliceerd op onze Facebook-pagina ‘Veeweyde Officiel’, waar ze vervolgens door ruim 7.000 volgers kunnen worden gedeeld. Daarnaast zijn er nog andere nuttige sites, zoals www.kiavu.be, www.chien-perdu.be of nog Pet Alert Belgium.
  3. Hang affiches op in uw buurt, niet alleen voor uw raam maar ook bij lokale handelaars, aan haltes van het openbaar vervoer, parkjes, uitlaatterreinen enz.
  4. Plaats ook een bericht in een lokale of regionale krant. Als u de middelen hebt, kunt u een beloning uitloven voor wie uw dier vindt.
  5. Ten slotte kunt u de verdwijning van uw dier ook bij de politie melden.