Wie zijn we ?

K.M.D.B. Veeweyde

De Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Veeweyde is de belangrijkste en de oudste maatschappij voor dierenbescherming van België. We bieden onderdak aan ongeveer duizend dieren verspreid over onze vier opvangcentra in Brussel (Anderlecht), Doornik, Turnhout en Coutisse : honden, katten, paarden, ezels, geiten, eenden, ganzen, kippen, cavia’s, hamsters, konijnen… Ze werden allen achtergelaten, gevonden, sommigen mishandeld… en gebracht naar onze dierenasielen om er verzorgd te worden en er te wachten op een nieuwe familie.

De dierenasielen van Brussel, Doornik en Turnhout bieden onderdak aan achtergelaten katten en honden. Iedere maand vangen we gemiddeld 300 honden en katten op, zonder de konijnen, de cavia’s, de fretten en de hamsters te vergeten, die eveneens achtergelaten werden. We verzorgen hen en trachten nieuwe families te vinden die hen zouden willen adopteren.

Het dierenasiel Le Marais, in Coutisse, vangt paarden in nood op, evenals verscheidene boerderijdieren. We bieden onderdak aan niet minder dan 132 oude paarden gered van het slachthuis. Ze genieten van een rustig pensioen in onze stallen en kunnen dus niet geadopteerd worden. Maar we zijn nog steeds op zoek naar peters en meters om hun oude dagen op te fleuren.

Een dagelijks gemiddelde van 1.000 bewoners vereist grote hoeveelheden voedsel, zonder te vergeten het onderhoud van de hondenhokken, de kooien, de stallen, de dierenartskosten…  Veeweyde wordt door geen enkele overheidsinstantie gesubsidieerd. We overleven dankzij de bijdragen van onze leden en hun permanente giften en donaties.

Om een dier te adopteren uit Veeweyde, moet men verplicht ouder zijn dan 21 jaar en in België wonen. Bovendien kan een derde geen dier adopteren in de plaats van iemand anders die de werkelijke eigenaar zal zijn. Het dier moet op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn als zijn baasje. Een adoptieovereenkomst zal opgesteld worden tussen onze vereniging en de adopteerder die het zal tekenen voor akkoord.

Een beetje geschiedenis

De maatschappij tegen de wreedheid jegens dieren, kortweg Veeweyde, werd opgericht in 1908 door Jules Ruhl, doctor in de wetenschappen. Hij wijdde al zijn kennis, tijd en geld – uiteindelijk kostte het hem het leven – aan de strijd tegen de wreedheid van mensen waarvan dieren het slachtoffer waren (en vaak nog steeds zijn).

Zijn doel is nog steeds dat van onze Vereniging en kan kort en krachtig als volgt worden samengevat: alle dieren overal in alle omstandigheden vrijwaren van elke vorm van lijden.

Met zijn eigen middelen liet Jules Ruhl opvangcentra inrichten voor dieren in nood in zijn geboortestad Verviers maar ook in Luik, Namen, Dinant, Charleroi, Bergen, La Louvière, Oostende, Leuven en Brussel … In Brussel was het opvangcentrum in de Veeweidestraat goed bekend bij de inwoners van de stad: de opvangdienst bleef continu open sinds zijn oprichting.

De plaats waar onze Vereniging zich vestigde, werd in het verleden gebruikt als pachtgrond, vandaar de benaming ‘Veeweyde’. Al snel verwierf onze Vereniging bekendheid onder die plaatsnaam. In diezelfde tijd richtte Jules Ruhl een ambulante dienst op die dieren bij mensen thuis kon ophalen.

Onvermoeibaar richtte Jules Ruhl het tijdschrift ‘Onze beste vrienden’ op met artikels over de toestand en de vooruitgang in het lot van de dieren. Hij stond alleen in voor de redactie van alle artikels!

In de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog kreeg hij tegenwind van mensen die het grootst mogelijke rendement uit dieren wilden halen voor het trekken van hun karren en wagens, om nog maar te zwijgen van het lot van de paarden die werden ingezet in de steenkoolmijnen.

In maart 1929 behaalt hij een schitterende overwinning: de eerste wet op de dierenbescherming, waarvan hij zelf de tekst had geschreven, is een feit.

Gedurende 28 jaar liep hij voorop in de bescherming van dieren in België, tot die fatale dag in december 1936. Op de laatste dag van het jaar komt hij om het leven bij een ongeluk in het Brusselse Zuidstation. Hij werd 72 jaar.

Enkele data om te onthouden