Hebt u een dier gevonden?

Hebt u een hart voor dieren en vangt u honden en katten op die in uw buurt lijken rond te zwerven? Kijk toch uit want in België is het bij wet verboden om gevonden dieren langer dan vier dagen bij u te houden. Omdat de eigenaars heel waarschijnlijk op zoek zijn naar hun dier, is wettelijk bepaald dat gevonden dieren binnen vier dagen aan het gemeentebestuur moeten worden toevertrouwd. Aangezien gemeenten zelf geen dieren opvangen, zullen ze u doorverwijzen naar een dierenasiel. Breng gevonden dieren daarom meteen naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum. Daar krijgen ze de eerste hulp en worden stappen gezet om de eigenaars te zoeken. Als het gevonden dier correct is getatoeëerd of gechipt, kunnen de baasjes vrijwel altijd snel worden opgespoord. Denk eraan dat honden verplicht moeten worden gechipt! Voor katten geldt die verplichting niet, maar toch raden we u sterk aan om dat wel te doen. Het gebeurt nl. al te vaak dat zogezegd verdwaalde katten worden binnengebracht terwijl die dieren gewoon een wandeling in de buurt maakten en later terug hun huisje zouden hebben opgezocht.

Gemiddeld wordt 70% van de honden die bij Veeweyde terechtkomen herenigd met de baasjes, maar bij katten is dat nauwelijks 5%.

Kan een dier dat u naar het opvangcentrum brengt niet worden geïdentificeerd aan de hand van een tatoeage of chip? Denk er dan aan om op de plaats waar u het dier hebt gevonden en in de ruimere omgeving affiches op te hangen met de gegevens van het opvangcentrum.

In de Belgische wetgeving is bepaald dat dieren die zwervend bij de openbare weg worden gevonden en naar een opvangcentrum worden gebracht, daar de eerste vijftien dagen ter beschikking moeten worden gehouden ingeval de eigenaar zich aanmeldt of kan worden opgespoord. Concreet betekent dit dat deze opgevangen dieren pas vanaf de zestiende dag voor adoptie mogen worden vrijgegeven. De bedoeling is dus om de eigenaar twee weken de tijd te geven om zijn dier terug te vinden.

Contactgegevens:
Veeweyde in Brussel (Anderlecht): 02 527 10 50
Veeweyde in Doornik: 069 22 54 69
Veeweyde in Turnhout: 014 65 86 26

Tip: iedere dag publiceren we op onze Facebook-pagina SRPA Veeweyde foto’s van  vermiste/gevonden dieren die bij ons worden opgevangen: http://www.facebook.com/VeeweydeOfficiel.