Bezoek van scholen

Bezoek van scholen

Let op: onze renovatiewerkzaamheden zijn aan de gang en zullen een grote impact hebben op schoolbezoeken. Deze zullen tijdelijk worden opgeschort.

Heel wat kinderen hebben thuis een dier. Daarom is het belangrijk dat ze zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid. Al te vaak nog worden dieren beschouwd als speelgoed, waar na een tijdje niet meer naar wordt omgekeken omdat het nieuwe eraf is. Veeweyde wil kinderen en jongeren sensibiliseren door zijn strijd voor dierenbescherming uiteen te zetten en hen te laten kennismaken met het opvangcentrum.

Aangezien talrijke kinderen samenleven met huisdieren, is het belangrijk dat ze de draagwijdte kennen van hun verantwoordelijkheden ten opzichte van hen.  Inderdaad, te veel dieren worden nog beschouwd als speelgoed, dat men aankoopt en laat vallen eens de interesse vermindert. Het doel van ons dierenasiel is eveneens om de kinderen en pubers te sensibiliseren door hen, tijdens een geleid bezoek aan onze installaties, onze strijd uit te leggen om de dieren te verdedigen.

Deze bezoeken zijn momenteel opgeschort. Ze zullen normaal hervat worden bij het begin van het schooljaar in september 2024.

Deze geleide bezoeken worden enkel georganiseerd op maandag en dinsdag, en enkel na afspraak op het nummer 02/527.10.50.

 • Deze bezoeken duren maximum één uur en moeten absoluut in alle stilte verlopen.
 • We aanvaarden slechts 2 scholen per week, om het welzijn van de dieren te respecteren die bij ons verblijven.
 • Scholen die dit wensen, kunnen een voedselinzameling organiseren die kan geschonken worden aan de dieren.
 • Symbolische bijdrage : we stellen aan de scholen voor om ons asiel te helpen door een bijdrage van 1 EURO te schenken.
  Kinderen kunnen zelf hun muntstuk in de grote spaarpot deponeren die aan de ingang van het asiel staat. We hopen dat door dit kleine gebaar de kinderen trots kunnen zijn op het feit dat ze ons hierdoor steunen en dat ze zo nog meer beseffen hoe belangrijk het is om respect te tonen voor elk levend wezen.

Hoe verloopt een bezoek?

 • Eerst worden de jonge bezoekers verwelkomd in een zaal, waar we hen een overzicht geven van wat Veeweyde allemaal doet. Daarna schetsen we het eigenlijke bezoek aan het opvangcentrum en de onderwerpen die daarbij aan bod zullen komen.
 • Heel wat kinderen brengen trouwens een zak met lekkers mee voor de dieren, en zeker voor onze katten en honden!
 • Na de konijnen, kippen, geiten en schapen gaan we even langs bij de honden.
 • Na een kleine pauze nemen we een kijkje bij de katten. De rustigste dieren kunnen worden opgepakt en geaaid. We vragen de kinderen wel uitdrukkelijk om rustig te blijven en zo zacht mogelijk om te gaan met onze kleine gasten! Sommige dieren hebben nl. een moeilijke periode achter de rug, waarvan ze nog moeten bijkomen. Daarom willen we voorkomen dat ze angstig worden door de uitgelatenheid van de kinderen.
 • Uiteraard geven we graag een antwoord op alle vragen die de kinderen stellen. Hoeft het gezegd dat kinderen altijd enthousiast zijn over hun bezoek?

Goed om te weten

* Om een goede organisatie en het welzijn van de dieren te garanderen en de kinderen gepast te kunnen ontvangen, worden groepen beperkt tot 20 leerlingen.

* Kinderen zijn welkom vanaf 5 jaar.

* Het bezoek duurt ongeveer een uur.

* Breng zeker dierensnacks mee voor de kippen, schapen en geiten.
De kinderen zullen genieten van die onvergetelijke momenten met de dieren.

Oproep aan professors en opvoeders

Indien u geïnteresseerd bent in een bezoek aan ons dierenasiel te Brussel, gelieve dan contact op te nemen met ons team op het nummer 02/527.10.50.

U kunt eveneens een afspraak maken via email op ludivine.nolf@veeweyde.be.

Let op: we organiseren geen burgerdagen of vrijwilligerswerk voor scholen en andere groepen. Het is daarom niet mogelijk voor studenten om de dieren te voeren, hun kooien schoon te maken of de honden uit te laten. Bedankt voor uw begrip.