Refuge du Marais in Coutisse

Geschiedenis

In september 1991 werd ons opvangcentrum voor paarden in Fize-Fontaine getroffen door een zware brand. De gebouwen werden volledig verwoest, maar de paarden konden gelukkig worden gered. Na die ramp besloten we te verhuizen naar Coutisse, niet ver van Andenne, waar een 30 ha groot terrein zou uitgroeien tot een groen paradijs voor de opgevangen dieren! Dankzij de vrijgevige steun van onze leden konden we er een boerderij uit de 19de eeuw kopen, die we volledig restaureerden opdat in de stallen opnieuw vee kon worden ondergebracht. Daarnaast werden ook nog twee nieuwe stallen opgetrokken met 33 ruime boxen voorzien van alle modern comfort.

Doel: oude paarden redden van een onverdiend lot

De opgevangen dieren, die voor het slachthuis werden behoed, hebben hun hele leven gewerkt. Sommige van hen werden mishandeld en werden gered door onze inspecteurs. Nu genieten deze dieren van een rustige oude dag in Coutisse. De oude paarden – gemiddeld 30 jaar oud – worden het hele jaar door liefdevol verzorgd door het personeel. We doen er alles aan om deze arme dieren een mooie pensioentijd te bezorgen. Die doelstelling streven we meer dan ooit na, want in het Refuge du Marais worden ook nog andere dieren opgevangen, zoals enkele pony’s, een tiental ezels, geiten, schapen, koeien, everzwijnen, eenden en ganzen. En dan zijn er nog onze emoe en enkele katten en honden. Allemaal horen ze erbij op de Marais-boerderij.

Samen leiden ze nu een rustig leventje ver van de wreedheid van sommige mensen.

Het leven in het Refuge du Marais

Momenteel verblijven bij ons 132 paarden, waarvan de meeste Belgische halfbloeden en trekpaarden die hun hele leven in de Ardense bossen hebben gezwoegd, sommige wel meer dan tien jaar! Maar nu kunnen deze ‘versleten’ paarden van een welverdiende rust genieten.

De oudste bewoner is onlangs 37 jaar geworden. Hij kwam uit Rochefort, waar hij voor wandelingen werd ingezet. Hij verblijft al in het opvangcentrum sinds hij op z’n 25ste met pensioen ging. Als gevolg van een aanval enkele jaren geleden loopt hij een beetje scheef, maar hij is nog even majestueus als vroeger!

Vier medewerkers zijn voltijds in de weer in dit paardenrijk. Ze onderhouden het terrein, verzorgen en voeren de dieren en vinden ook nog de tijd om hen de affectie en tederheid te bieden die ze nodig hebben. Om dat allemaal te doen, is het vroeg opstaan geblazen: de dag begint al om 6.30 uur ’s ochtends. Het is heel belangrijk om de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. Daarom doet de verantwoordelijke iedere dag verschillende rondes zodat het geringste probleem meteen wordt opgemerkt. Hij kent al zijn gasten door en door!

Nu ze oud en moe zijn, lopen de grote paarden sneller het risico gewicht te verliezen dan toen ze nog in de kracht van hun leven waren. Ze krijgen dan ook de hele dag volop te eten. Ze kunnen ook vrij in de weide lopen, behalve wanneer het heel hard vriest. Aangezien ze niet meer werken en niet meer worden bereden, moeten de paarden zelf voor beweging zorgen. Als ze te lang in hun box blijven staan, krijgen ze nl. af te rekenen met stijfheid! Zonder dagelijkse oefening verslappen hun spieren en kost het hen veel moeite om overeind te komen nadat ze hebben geslapen. Daarom kunnen ze iedere dag ten minste drie uur buiten, waar ze vaak in groepjes hun wandeling maken.

 

Peters en meters gezocht

De leeftijd van een paard van 20 jaar komt overeen met ongeveer 60 jaar bij mensen. Dierenartsen stellen vast dat ongeveer 70% van de paarden ouder dan 20 jaar echt wel specifieke zorgen nodig hebben.

In Coutisse hebben we 110 paarden waarvan de meerderheid ouder zijn dan 30 jaar. Sommigen onder hen hebben een handicap, soms ook de reden waarom zij achtergelaten werden. Een breuk of een kwaaltje waardoor zij niet meer kunnen functioneren als werkpaarden en als niet meer nuttig beschouwd worden.  Wij stellen alles in het werk om in Coutisse deze gekwetste paarden op te vangen alsook de paarden die op rust worden gesteld na een hard leven van labeur in maneges of uitbuiting.

Deze oude en gehandicapte paarden hebben nood aan specifieke zorgen , gespecialiseerde voeding en regelmatige opvolging door de dierenarts … Allerhande onstekingsremmers zijn de grootste kost. Wij hebben ook regelmatig verbanden nodig om kleine wonden te verzorgen, wormafdrijvende medicatie, vitamines en supplementen om hen een boost te geven. Deze producten zijn uiteraard niet goedkoop en vergen een enorme hap uit ons budget.

Daarom willen we een beroep doen op jullie vrijgevigheid om ons te helpen deze kost voor onze oude paarden wat te verlichten.

Oude paarden hebben vaak ook weinig tanden waardoor eten moeilijker wordt. In Marais krijgen velen onder hen aangepaste voeding, zoals Louanda, Goéland, Lauda, Life, Florival, Betty, Karina en Hyrondelle. Wij bereiden voor hen een papje : we laten hun granen de avond voordien weken zodat de paarden deze gemakkelijk kunnen opeten. Atos en Max volgen hetzelfde dieet.

Met de leeftijd gaat hun rug uithollen en beginnen ze kenmerken van stijfheid en artrose te vertonen. Ze worden ook gevoeliger aan de seizoenen. Ze kunnen bovendien veel gewicht verliezen waardoor wij verplicht zijn om hun voeding aan te passen, zeker in de winter.

Naast de zichtbare tekenen van veroudering moeten we rekening houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. We moeten hen blijven vaccineren en ontwormen. De hoefsmid moet hen ook regelmatig blijven verzorgen zodat zij in de beste omstandigheden oud kunnen worden.

 

Kijk op deze website foto’s van al onze paarden in Coutisse die kunnen worden gesponsord, met hun leeftijd, hun voorgeschiedenis en de reden waarom we ze hebben opgevangen.

De bedoeling is dat mensen een paard naar keuze gedurende een jaar kunnen sponsoren.

Wie wordt peter of meter ?

In de Refuge du Marais kost de opvang van een paard 5 euro per dag. Zonder de giften, de permanente orders en legaten kunnen wij onze missie niet voortzetten en paarden in nood zoals de twee Friezen, niet langer opvangen.
Daarom zijn we actief op zoek naar peters en meters voor X en Y maar ook voor alle andere dieren opdat we de dagelijkse kost inherent aan een asiel zoals het onze zouden kunnen blijven dragen. Het asiel draagt inderdaad de kost voor de bezoeken van de dierenarts, voedsel, materiaal, onderhoud van de stallen, de boxen, de weiden, het personeel en de hoefsmid.

Daarom gaan we in september op zoek naar sponsors, peters en meters voor de dieren die meer dan ooit uw vrijgevigheid nodig hebben.

U wil peter of meter worden van één van onze paarden?

Peter of meter worden van één van onze paarden van Coutisse kan vanaf 300 euro per jaar of 25 euro per maanden te storten op rekening BE36 0001 2940 6181 met als mededeling: « MARAIS – peterschap paard + uw naam »

U wenst een gift te doen ?

U kan de som die u wenst te schenken storten op rekening BE36 0001 2940 6181 met als mededeling: « MARAIS – GIFT + uw naam ».

Ter info, wij leveren een fiscaal attest af voor giften vanaf 40 euro per jaar.

 

 

Peters en meters gezocht voor onze beren in Coutisse

Ons asiel van Coutisse bij Andenne, herbergt nog altijd 16 prachtige beren die onder meer van de Zoo van Zwartberg komen die in 1998 zijn deuren sloot maar ook van verscheidene berentrainers. Wilma, Baloo, Maurice, Alfred, Casimir, Barnie, Borissette en de andere leven  een wilde dierenleven in halve vrijheid op verschillende hectaren groen, in een beveiligde omgeving waar ze water hebben en een hol kunnen maken. Ze worden in de watten gelegd door onze verzorgers die ze voederen en waken over hun veiligheid en gezondheid. Beren zijn gulzig en lusten wel pap van confituur en taart die de bakkers uit de streek hen schenken. De beren kunnen hun buikje rond eten, zijn tam en laten zich gemakkelijk benaderen door de verzorgers die ze volledig vertrouwen.

Deze zomer had deze gekke bende er niet beter op gevonden dan verkoeling te zoeken onder het water uit de tuinslangen waarmee de dierenverblijven zijn uitgerust. Het was warm en ze konden hun prêt niet op, samen spelend in het water !

Cramique en Robert, 25 en 26 jaar oud komen van verschillende berentrainers en genieten van een welverdiende oude dag nadat ze jarenlang bevelen hebben moeten opvolgen.

En dan zijn er nog Solange, Nelson, Vodka, Oscar, Canaillou I, Canaillou II en uiteindelijk de kleine Babette, één van onze jongste die 11 jaar oud is.

Ze willen allemaal graag een peter of een meter of een donor opdat ze nog een beter leven zouden kunnen leiden in ons Opvangcentrum voor Wilde Dieren.
En daarom doen we een beroep op u !

Het Reglement staat bezoeken niet toe.

Wil u peter of meter worden van een beer?
Dan volstaat het maandelijks een bedrag van minimum 25 euro te storten op rekening BE05 0001 2168 4375 met de mededeling « CAAS Parrainage OURS + uw naam »

U wil een schenking doen ?
Dan kan u een bedrag storten op rekening BE05 0001 2168 4375 met de mededeling « CAAS DON OURS »
Bedragen vanaf 40 euro op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar.

Voor meer info kan u ons bereiken op 02/527.10.50. Wij staan u graag te woord.

Belangstellenden die een paard of een beer willen sponsoren, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Laura Noël, op refugescoutisse@hotmail.be.

Openingsuren

Onze Refuge du Marais is open op afspraak.

Contact

Veeweyde – Refuge du Marais

Rue Bohisseaux 176
5300 Coutisse – Andenne
Tél. : 085/84 54 44
Email : refugescoutisse@hotmail.be