“Je moet naar de hond kunnen luisteren en zijn gedrag kunnen ontcijferen”, legt Maëlys uit. Deze jonge vrouw adopteerde Louis in ons asiel en wou graag haar verhaal met ons delen. Louis, omgedoopt tot Locky, is een Belgische Mechelse herder die in 2021 werd geadopteerd na een verblijf in ons asiel. “Ik droomde ervan om een Mechelaar te adopteren, maar het is een bijzonder ras. Ik was bang dat ik de taak niet aankon en dat ik niet aan zijn behoeften zou kunnen voldoen”, zegt Maëlys. Na lang overleg met haar partner trok ze uiteindelijk de stoute schoenen aan. Twee mensen in haar omgeving hebben ook Mechelaars, met verschillende karakters.

Locky was jong toen ze hem adopteerde, dus Maëlys nam de tijd om hem te laten wennen aan bepaalde geluiden, geuren… en ook aan haar kat. Tussen de kat en de Mechelaar, is het ware liefde. Locky is ook “heel cool” met de katten die hij ontmoet.

Om dit resultaat te bereiken, volgden Maëlys en haar metgezel gedurende twee weekends een aantal workshops rond gedrag en opvoeding. “Ik kwam binnen met het idee om helemaal opnieuw te beginnen,” vertrouwt ze me toe. Deze opleidingen, zowel theoretisch als praktisch, gaven haar veel advies over hoe om te gaan met alledaagse situaties. Voor Maëlys is het belangrijk om rustig te blijven bij honden. Zo vermijden we om onze stress op hen over te brengen. We moeten onszelf ook altijd in vraag stellen, want onze handelingen kunnen de hond op een bepaalde manier doen handelen. Vandaar het belang van luisteren en observeren. “Je moet op zijn houding letten als je buiten bent, om je te kunnen aanpassen. Je kunt hem bij een menigte of een persoon weghouden als je ziet dat hij zich ongemakkelijk voelt.

Thuis heeft Maëlys de hond ook “geleerd niets te doen”, om overprikkeling te voorkomen. Het interieur van het huis is een kalme, rustgevende plaats. Het is in de tuin dat alle spelletjes zijn opgesteld. Dit is genoeg om een hond te stimuleren wiens ras als het meest intelligente ter wereld wordt beschouwd (volgens een studie van de Universiteit van Helsinki)! Naast de dagelijkse wandelingen heeft Maëlys kauw- en zoekactiviteiten opgezet, zoals graafmatten, kongs en likmatten.

“Tegenwoordig is Locky heel sociaal en nieuwsgierig. Ik ben vaak aanwezig, maar hij heeft geleerd om gedurende een werkdag alleen te blijven, zelfs in gezelschap van de kat”, besluit ze.

Maëlys heeft veel ervaring opgedaan. De Mechelse herder is een “trendy” hond, vaak gekocht of geadopteerd, zonder echt te beseffen wat deze honden nodig hebben. Deze hond wordt meestal in de steek gelaten wanneer ze in de adolescentie komen, rond 1 of 1,5 jaar oud, wanneer hij te energiek en krachtig wordt.  Samen met de American Stafford is dit één van de rassen die wij het meest in ons asiel hebben en die moeilijk te adopteren zijn vanwege de bovengenoemde bijzonderheden.  Een opvolging door een gedragstherapeut of een positieve opvoeder voor opvoedings- en socialisatiesessies, dagelijkse uitstapjes, spelletjes, kauwen… Dat is wat Mechelse Herders nodig hebben om hun energie kwijt te raken en te kanaliseren!

Dank je wel aan Maëlys voor haar getuigenis!