Het is een grote stap wanneer een hond die er al meerdere maanden verblijft het asiel kan verlaten. Voor deze honden is het een hele opluchting om eindelijk geadopteerd te worden. Hij went snel aan zijn nieuwe thuis. Net alsof hij altijd al deel uitmaakte van het gezin.

Maar voor de meer gevoelige honden duurt het langer om aan hun nieuwe situatie te wennen. Voor hen werd het asiel een toevluchtsoord. Het hok waarin ze gedurende maanden of misschien zelfs jaren verbleven, werd een veilige omgeving. Ze leefden er volgens een vast schema. Dit gaf hen het nodige vertrouwen dat ze verloren waren toen hun baasjes hen hebben achtergelaten.
Door hun verblijf in het asiel zijn ze zich ook gaan hechten aan de verzorgers die dagelijks voor hen instaan. Adoptie is voor hen dan ook een grote verandering die hun wereldje toch wel even op zijn kop zet.


Het sleutelwoord : geduld

Een hond kan zich perfect aanpassen aan nieuwe situaties. Maar wanneer zaken die hij gewoon is veranderen, kan hij daar toch wat last mee hebben. Dit hangt uiteraard af van zijn verleden.

Welwillendheid, een zachte hand en begrip van het baasje kunnen het voor de hond wel makkelijker maken.

De eerste dagen zal jouw hond, je nieuwe kameraad, wat recupereren. Hij zal waarschijnlijk veel slapen, weinig eten of misschien zelfs wat in een hoekje blijven zitten en gewoon observeren.

Maar het kan dat hij zijn angsten uit door volgend gedrag te vertonen :

–    Het kan dat hij geen eetlust heeft of integendeel heel veel gaat eten. Door stress kan hij last krijgen van haaruitval. De angsten van de hond hebben een invloed op zijn gezondheid. We raden toch ook aan om even met je dierenarts te checken dat het toch niet gaat om medische problemen.

– De hond reageert bijna niet, is apathisch of reageert juist heel fel. Hij kan ook destructief gedrag vertonen, het meubilair vernielen, alles wat in zijn bereik ligt stuk bijten. Het kan ook dat de hond begint te blaffen of janken. De hond kan ook op het bed of in de sofa springen, ook al wordt hem dit verboden.

Het is belangrijk om je nieuwe huisgenoot tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie, hem duidelijk te maken wat niet kan, hem op te voeden en zijn ritme en territorium te respecteren.

Blijf kalm en straal vertrouwen uit

Toon hem zijn mand, zijn eethoek, doe een kleine rondleiding met  hem. Je hoeft niet ontmoedigd te zijn als hij niet onmiddellijk jouw aanwezigheid opzoekt. Dit komt wel als hij je voldoende vertrouwt.

De regel van drie, een gids rond de gewenningsperiode van een adoptiehond

Elke hond is uniek en zal zich aanpassen op zijn eigen manier.


3 dagen om te ontspannen  

 • Niet goed beseffen wat er allemaal gebeurt
 • Kan bang en onzeker zijn
 • Zich niet op zijn gemak voelen
 • Niet drinken en eten
 • Is terughoudend en/of verstopt zich onder de meubelen
 • Tast zijn grenzen af

3 weken om zich aan te passen aan jouw routine

 • Begint te wennen
 • Voelt zich meer en meer op zijn gemak
 • Beseft dat dit zijn thuis kan worden
 • Begint zijn nieuwe omgeving goed te kennen
 • Begint zich aan te passen aan de nieuwe routine
 • Wordt minder wantrouwig, waardoor zijn persoonlijkheid meer naar voren komt
 • Gedragsproblemen kunnen voorkomen

3 maanden om zich thuis te voelen

 • Voelt zich nu comfortabel in huis
 • Begint vertrouwen te hebben en er ontstaat een band
 • Wint het vertrouwen van zijn nieuwe familie
 • Wordt gewoon aan de nieuwe routine

Met tijd en geduld begrijpt de hond dat men het goed voorheeft met hem, hij laat zich aaien en aanvaardt zijn nieuwe omgeving. Hij leert om van zijn nieuwe familie te houden en hun codes te begrijpen, goede manieren terug aan te leren, structuur en evenwicht te vinden, en terug vertrouwen te hebben in de mens. En in zijn tweede leven te slagen !