We weten allemaal dat katten graag op ontdekkingstocht gaan en als evenwichtskunstenaars ongeëvenaard zijn. Maar dat betekent niet dat een kat niet kan vallen. Terrassen en balkons kunnen werkelijk gevaarlijke plekken zijn die moeten beveiligd worden.

We hebben allemaal wel dat beeld in ons hoofd van de kat die « altijd terug op haar pootjes valt ». De kat is inderdaad een behendig en lenig dier, met fantastische reflexen dat bovendien nieuwsgierig is en een natuurlijke drang ondervindt om te jagen. Maar een ongeval is snel gebeurd. Om een vogel of een insect te vangen, waagt een kat zich wel ‘s te ver op een reling, glijdt uit en valt.
Een nieuwsgierige en koppige kitten durft al ‘s tussen de stangen van het terras te kruipen en vallen. En weet : het is niet altijd de schuld van de kat die valt. De regen kan de ondergrond glad maken, de kat kan verstrooid zijn door een geluid of schrikken van een deur die bijvoorbeeld ergens dichtslaat.
Uw kleine viervoeter kan zich bovendien ernstig verwonden wanneer hij van hoog valt. De meest voorkomende kwetsuren zijn gebroken kaken of ledematen. Wanneer een kat van een paar meter hoog valt, kunnen ook de organen aangetast zijn en dan spreken we van pneumothorax, longbloeding, gebarsten bekken, gescheurde nieren en blaasruptuur …Zelfs al lijkt uw kat geen problemen te ondervinden na een val van een paar meters hoog, dient u toch onmiddellijk uw dierenarts te raadplegen. Uw kat kan in shock verkeren en dan moet ze 24 à 72h in observatie blijven.


Kantelramen : een dodelijke val voor katten

Kantelramen bestaan vaak uit één enkele kleine vleugel die op twee manieren kan bediend worden : op traditionele wijze  of met een oscillerend systeem waarbij het raam naar binnen kantelt. Het voordeel is dat zo’n raam open kan blijven, zelfs wanneer u niet thuis bent. Maar uw kat zal maar moeilijk aan de verleiding kunnen weerstaan en via die opening uw huis of appartement verlaten… Maar zodra de kat de opening voorbij is, zit ze in de val. Ze kan niet meer weg en als ze begint te spartelen, wordt het alleen maar erger. Uw kat zit gevangen en zal langzaam stikken of sterven aan een inwendige bloeding …

Beveilig ramen en balkons

Er bestaan verschillende mogelijkheden om uw ramen en balkons veiliger te maken.  Het doeltreffendst blijft natuurlijk ramen en deuren dicht te houden zodat de kat niet buiten kan maar laten we eerlijk wezen, dat is niet ideaal.
Vermits uw kat van twee meter hoog kan springen, raden we aan alle hoger gelegen balkons en terrassen af te zetten met doorzichtig plastic dat met haken kan vastgemaakt worden.
U kan ook traliewerk aanbrengen in een houten kader, een beetje zoals een vliegenraam. Maar daar zal uw kat misschien graag in gaan klimmen, dus zorg ervoor dat het stevig genoeg is!

Wat de kantelramen betreft, bestaan er houten plankjes die u kan aanbrengen aan de zijkanten zodat uw kat er niet meer door kan. En dit is werkelijk onontbeerlijk ! Bovendien zijn ze gemakkelijk te plaatsen en goedkoop ! 

Kookplaten kunnen de kussentjes verbranden
Doof snel de kookplaten of zorg ervoor dat de kat de keuken niet in kan. Want inderdaad, voor u er erg in hebt springt uw vriend op de tafel, het werkblad en de meubels. En zelfs al doofde u de kookplaten, ze blijven soms nog een hele tijd warm. Uw kat zou zich de kussentjes kunnen verbranden ! Denk aan haar.

De gevaren op vergiftiging
Wanneer een kat per ongeluk vergiftigd wordt, is het vaak omdat ze een vergiftigde prooi heeft opgegeten of gelikt heeft aan haar pels of kussentjes die verontreinigd waren door toxische substanties : ratten- of muizenvergif, insecticiden of detergenten die worden gebruikt om het huis te reinigen. Zorg ervoor dat u de vloer altijd goed spoelt nadat u poetste.

Opgepast met naald en draad
Een speelse kat wordt nooit te oud om met garen te spelen. Maar dat kan heel gevaarlijk zijn wanneer er toevallig nog een naald aan vastzit. De kat slikt eerst de draad door, dan de naald… de gevolgen voor de darm zijn dramatisch !