Wanneer u met vakantie gaat, kan u voor uw huisdier beroep doen op verschillende structuren en opvangmogelijkheden. De volgende 10 tips zullen u helpen bij uw keuze van de zowel voor u als voor uw trouwe vriend, ideale dierenoppas.  

Vooral in juni en juli wordt ons asiel overstelpt met dieren die worden achtergelaten omdat hun baasjes met vakantie gaan. Deze dieren waar men van af wil omdat er een « last-minute » is waar men geen nee op kan zeggen, hebben niet het geluk dat andere soortgenootjes wel hebben die terechtkunnen bij familie of vrienden. Deze sukkeltjes die een last geworden zijn, zijn de collaterale slachtoffertjes van bazen die eenvoudigweg noch tijd noch zin hebben om voor hen een oplossing te zoeken en voor wie het vertrek maar een uitvlucht is die hen goed uitkomt.

Vandaag bestaan er heel wat dierenoppassers, zowel particulieren als professionals, en pensions die voor uw dier zorgen terwijl u op reis bent.

Maar hoe de juiste opvang kiezen voor uw dier?

 • Neem de tijd om te zoeken naar dé persoon die u kan vertrouwen. Vertrouw uw dier vooral niet aan eender wie toe. Vraag eerst aan familie, vrienden of een betrouwbare buur om voor uw huisdier te zorgen. Voor een kat, een knaagdier of een vogel is een huisbezoek per dag voldoende.
 • Naast de pensions die verschillende dieren terzelfdertijd opvangen, in hokken of in vrijheid op een afgebakend terrein, zijn er nu heel wat platforms waar dierenliefhebbers hun diensten kunnen aanbieden. Een particulier dierenoppas zal over het algemeen uw dier thuis opvangen, in de familiekring, of heeft uw sleutels en zal dagelijks uw dier dat bij u thuis bleef, gaan verzorgen.
   
 • Kennismaken via mail of telefoon volstaat niet. Het is belangrijk dat u de dierenoppas ontmoet. Ga naar de dierenoppas met uw dier en kijk hoe het zich gedraagt. Uw dier moet zich op zijn gemak voelen, net zoals u ! Ga ook even een wandeling maken zodat de dierenoppas ziet hoe uw hond zich gedraagt.

 • De persoon die uw huisdier zal opvangen moet u vragen wat het karakter van het dier is, zijn gewoontes, hoe het met zijn gezondheid gesteld is en of het specifieke behoeftes heeft.  De kandidaat dierenoppas moet georganiseerd zijn, zal aantekeningen maken, een fiche aanmaken voor uw dier, een contract opmaken met de begin- en einddatum en een factuur.

 • Vergeet niet dat een goede dierenoppas u ook zal vragen om de brokken van uw dier niet te vergeten, zijn etensbak, zijn gezondheidsboekje met de gegevens van de dierenarts, zijn mand of zijn deken, zijn leiband, een speeltje en wat lekkers.

 • Wanneer u uw hond voor de eerste keer bij een dierenoppas achterlaat, kan het een goed idee zijn een kledingstuk dat u gedragen hebt mee te geven : de reuk zal het dier geruststellen.

 • Idealiter houdt de dierenoppas permanent contact met u en houdt u op de hoogte – en met foto’s is nog beter !

 • De dierenoppas moet ook initiatief nemen zoals bijvoorbeeld de kattenbak verversen wanneer de kat bij u thuis blijft.

 • De dierenoppas is er niet alleen maar om eten te geven en aaitjes uit te delen, hij moet ook iets kennen van hondengedrag om toch ten minste te zien of uw hond angstig is wanneer hij bijvoorbeeld moet samenleven met soortgenoten.

 • Beroep doen op een dierenoppas is uw huisdier maar ook uw sleutels toevertrouwen aan een onbekende wanneer uw huisdier thuis wordt opgevangen. Wees zeer voorzichtig en vraag altijd op voorhand referenties die u kan checken.

Enkele nuttige links in België:

www.pawshake.com

https://be.holidog.com

www.listminut.be