Of ze lang- of kortharig zijn of een dikke pels hebben, katten zijn perfect in staat hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze zijn dus misschien niet zo gevoelig voor de warmte als honden maar… bij een hittegolf kan u maar beter voorbereid zijn.

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat wanneer het zeer warm is, een kat zich meer wast om vacht en onderhaar nat te maken. De verdamping accentueert de isolerende rol van de vacht.

Hieronder volgen 10 trucjes die het leven van de kat in de zomer aangenamer maken:

1. Borstel ze regelmatig

Normaal valt de ruitijd in de lente. De pels is de beste bondgenoot in de bescherming tegen de koude, de warmte, de vocht en zelfs de vervuiling. Maar wanneer het echt zeer warm is, kunnen de haren uitvallen. Door de kat te borstelen, verwijdert u de dode haren die haar warm houden. We hebben bij Veeweyde opgemerkt dat de Maine Coon graag geborsteld wordt met een natte borstel. Probeer het ! Uw kat zal het geweldig vinden!

2. Ga met een fris en nat washandje over de pels

U kan met een fris en nat washandje over de kop en het lichaam van uw kat aaien. En vergeet vooral, als de poes het toelaat, de buik niet !

3. Plaats meerdere waterkommetjes

Er zijn katten die graag de indruk willen hebben dat ze water stelen en ze drinken dus maar zelden in hun eigen kommetje. Laat wat water staan in een vaas, de lavabo, de afwasbak en in kommetjes waar ze nogal ‘s langskomen, in de schaduw en waar het fris is. En vergeet de fontein niet want dat is goed voor de planeet. Het is een manier als een andere om katten aan te sporen te drinken en te waken over hun hydratatie!

6. Hang een vochtige doek voor de luchttoevoer

U hebt geen ventilator ? Geen probleem ! Sluit de luiken, zet de ramen groot open (opgelet met kantelramen !) en hang er een vochtige doek voor. De tocht zal de vochtige doek drogen en de kamer verfrissen.

7. Zorg voor koude gelzakjes

Wanneer de gelzakjes koud genoeg zijn, kan u ze onder het kussen van de kat plaatsen of onder een doek die u op een plaats legt waar ze graag ligt. Zo kan uw poes genieten van een heerlijk frisse siësta ! Diepgevroren doperwtjes kunnen natuurlijk ook !

8. Maak vlakke en koude plekjes vrij
Wanneer het warm is, komen katten uit hun manden en zetels om zich op de grond te installeren. En het wordt pas helemaal paradijselijk als u een ventilator op zo’n twee meter zet maar die niet op de kat zelf gericht is.

9. Denk aan een verstuiver

Besprenkel uw kat van tijd tot tijd lichtjes van op een afstand. Maar let op dat ze niet schrikt !

10. Controleer de kussentjes
De kat transpireert vooral via haar kussentjes, en daar denken we niet altijd aan ! Ze vindt het soms leuk met haar pootjes in het water te kunnen staan. Laat daarom misschien een bodempje water in het bad of de afwasbak in de keuken.

Hoe weet u of uw kat een hitteslag heeft?

Het eerste teken : de kat gaat hijgen terwijl ze dat normaal nooit doet. We spreken nog niet over een hitteslag maar de kat heeft duidelijk last van de warmte.

Daarna kan de situatie verergeren : naargelang de ernst van de hitteslag, wordt de kat apathisch en lijkt ze in de war. De lichaamstemperatuur stijgt, ze ademt moeilijk en kan veel speeksel maken.

Wat gedaan?

U kan eerst proberen uw kat te verfrissen met behulp van de trucjes die u hierboven vindt.

Wanneer de symptomen aanhouden et verergeren, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.
Denk er tijdens de rit aan uw dier in een vochtige doek te wikkelen, de ramen van de wagen te openen of de airco aan te zetten.