Sinds juni brengt gedragstherapeut Simon Gauthier ons twee à drie keer per week een bezoekje als vrijwilliger. Zijn doel ? Hij wil de honden (her)opvoeden of hun gedrag corrigeren. Sommige honden hebben geen enkele opvoeding gehad en hierdoor kunnen gedragsproblemen ontstaan. Simon wil een beeld schetsen van deze honden, achtergelaten door hun baasje of gewoon verloren. Wij kennen immers niets van hun verleden.  Zo wil hij de adopties voor ons asiel vlotter laten verlopen. 


« Ik leer hen opnieuw de basis aan, ik verbeter waar nodig, dit altijd  op een vriendelijke en respectvolle manier. »


Simon Gauthier heeft een opleiding als gedragstherapeut en hondentrainer genoten in Frankrijk, aan de zijde van Nicolas Greveldinger, hondengedragstherapeut en voormalig correspondent voor 30 millions d’amis. Het gaat om een erkende opleiding met een heel goede reputatie in Frankrijk waar theorie en praktijk hand in hand gaan. Deze opleiding biedt de mogelijkheid om meer inzicht te verwerven in het gedrag van honden en technieken aan te leren om hen op voeden, met respect voor de hond.
“ Je moet neen kunnen zeggen tegen je hond, hem tegenspreken om hem frustraties aan te leren en hem uit zijn comfortzone te halen. Je moet hem regels en limieten leren.” legt Simon uit.

Het geheim van zijn succes ? De hond belonen aan de hand van je stem, gebaren en je energie. Simon gebruikt enkel een riem, een halsband en indien nodig een speeltje.

« Zo zorg je voor een sterke en gezondere relatie dan diegene waar gebruik gemaakt wordt van snoepjes als beloning. De hond beschouwt je dan niet enkel als diegene waar hij eten kan krijgen. Je leert de hond op die manier echt om dingen te gaan doen. “

Het werk dat Simon Gauthier verricht in ons asiel is echt heel belangrijk, zeker voor die honden die van hun vroegere baasjes geen opvoeding hebben gekregen. Gebrek aan tijd en plaats, de hoofdredenen waarom ze hun honden achterlaten, heeft er ook voor gezorgd dat de opvoeding geen prioriteit kreeg. Nochtans hebben sommige honden echt nood aan die opvoeding. Het gebeurt dat een hond die geen goede opvoeding heeft gehad, wegloopt, dingen gaat vernielen, trekt bij het wandelen of soms zelfs durft grommen …  Dat zijn extra redenen die een adoptie kunnen bemoeilijken!

Kan dit gedrag nog rechtgetrokken worden? Onze teams in het asiel kunnen dit beamen. Dit gedrag kan rechtgetrokken worden . Het hele jaar door worden honden geadopteerd die van de nieuwe baasjes tijd, aanwezigheid, veel liefde, geduld en in sommige gevallen dressuur  vragen.

Maar het gebeurt dat sommige honden na 1 maand, 3 maand of zelfs 6 maand terugkomen. Dit vaak om dezelfde redenen: blaffen, hinder voor de buren, ze zijn niet proper, zijn dominant … Sommige honden wachten meerdere maanden in hun kooi vooraleer adoptanten interesse tonen en ook zij hebben socialisatie nodig.

Door met deze honden te werken en hen te heropvoeden, hen te leren wandelen aan de leiband, niet tegen mensen op te springen, te gehoorzamen aan de hand van een vriendelijke dressuurmethode is het makkelijker om een nieuwe familie te vinden.

« Het is mogelijk om de opvoeding van je hond te beginnen of te hernemen, ongeacht zijn leeftijd » : in zijn beroep werkt Simon Gauthier zowel met honden van 10 jaar en ouder als met hele jonge honden.

Tijdens de opvoedingslessen in ons asiel leert Simon de hond te wandelen, te reageren op bevelen, te zitten en te liggen. “De sessies duren gemiddeld één uur per hond. Ik probeer de signalen van de hond te ontcijferen en we doen een reeks oefeningen. Ik doe er alles aan om langdurige resultaten te bekomen. »

Simon Gauthier werkt als zelfstandige in Brussel en Wallonië.  

Voor meer informatie :
www.simon-gauthier.com
Mail : info@simon-gauthier.com
GSM : +32 496 04 34 34