Op vrijdag 1 maart werden in Vlaanderen zeven paarden en twee pony’s, die onder erbarmelijke omstandigheden werden aangetroffen, opgevangen door de verenigingen Veeweyde Refuge du Marais, Animaux en Péril, Le Rêve d’Aby, Au Bonheur Animal, Equi Rêve en Silence Animal.

Ernstige nalatigheden werden door de Lokerse politie vastgesteld bij een stal, wat leidde tot deze interventie. Na verschillende waarschuwingen hadden de eigenaars geprobeerd om de paarden te verbergen door ze op te sluiten in geïmproviseerde schuilplaatsen aan de rand van de stad. De verenigingen ontdekten de dieren in een geïmproviseerde schuur zonder strooisel, gedwongen om in hun eigen uitwerpselen te leven.

De fysieke conditie van de paarden en pony’s was alarmerend, variërend van vermagering tot cachexie (vet- en spierverlies). De onhygiënische leefomstandigheden hebben geleid tot een reeks gezondheidsproblemen: hun vachten zijn besmet met uitwendige parasieten zoals schurft en luizen, in die mate dat één paard lijdt aan ernstige ontharing. Ze hebben ook last van inwendige parasieten, wat leidt tot ernstige diarree, en sommige paarden hebben misvormde voeten door gebrek aan onderhoud.

Sommige paarden hadden moeite om op te staan uit hun stal. Twee jonge paarden vertoonden tekenen van misvorming aan hun achterbenen, terwijl een Shetland pony werd ontdekt met bebloede manen en een nekwond.

Dankzij de medewerking van de dieren en vrijwilligers verliep het inladen van de paarden vlot. Ze werden snel overgebracht naar verschillende opvangcentra waar de teams er alles aan doen om ze weer op de been te krijgen, in afwachting van de bevestiging van de definitieve inbeslagname door de Vlaamse politie.

De verenigingen bedanken de lokale politie van de zone Hamme/Waasmunster voor hun doeltreffendheid!

Uit deze hel heeft ons Veeweyde Refuge du Marais twee paarden gered, Quizzy, 2 jaar oud, en Bono, 25 jaar oud.

Elke donatie is cruciaal om ons te helpen deze zorg te bieden.

BE48 1911 2251 7127

Dank u.