Het aantal gevallen van mishandeling stijgt explosief: sinds januari heeft de refuge du Marais, ons centrum voor paarden in nood in Coutisse, te maken met een ongekend aantal gevallen. Het aantal gevallen van mishandeling is in een paar weken tijd toegenomen, waardoor onze noodhulpteams zich suf voelen terwijl ze reageren op noodoproepen en gevallen van mishandeling.

Het redden, huisvesten en verlenen van noodhulp aan dieren in een vergevorderde staat van vermagering, besmet met luizen, uitgeput door infecties en rampzalige leefomstandigheden… Het opvangcentrum in Marais is nu verzadigd, wat het aantal geredde paardachtigen op 140 brengt.

140: een ongekend aantal dat we al jaren niet meer hebben gezien!

We hadden 2023 al afgesloten met de inbeslagname op 20 december in Chastres van 300 mishandelde dieren van een recidivist, die verdeeld werden over de verschillende opvangcentra die aanwezig waren op het moment van hun redding. Van deze inbeslagname namen we 11 dieren op, waaronder een drachtige ezel, zeven Shetlandpony’s, een jonge muilezel en twee hengsten. Sindsdien is de situatie exponentieel verslechterd.

Twee inbeslagnames per week

Sinds half januari zijn we vijf keer tussenbeide gekomen om in totaal 17 dieren te redden van ellende en mishandeling. Veterinaire inspecteurs van de Eenheid Dierenwelzijn van het Waalse Gewest (UBEAW) worden eerst gewaarschuwd door klachten. Na brieven, onderzoeken en bezoeken, en zodra de feiten waren vastgesteld, werden de inbeslagnames bevolen en de asielen en de politie te hulp geroepen.We kwamen tussen naast Animaux en Péril vzw, Help Animals Officiel, Le Rêve d’Aby, Au bonheur animal vzw, Equi Rêve vzw, Equi’chance vzw, Animal Sans Toit, Opale vzw – Refuge Des Collines en Silence animal, afhankelijk van de beschikbare middelen en plaatsen in elk asiel.

  • Op 22 januari heeft de gemeente Flémalle, na alles geprobeerd te hebben om de eigenaar te laten reageren, de inbeslagname bevolen van een merrie uit een privéstal. De 25-jarige Tara stond al drie jaar op deze stal en haar eigenaar was gewoon verdwenen. Ze was mager en had luizen. Ze wordt nu verzorgd en volledig geschoren in de refuge du Marais.
  • Op 24 januari werden drie paarden, waaronder een 7 maanden oud veulen, die in een pension waren achtergelaten, op verzoek van UBEAW opgevangen door de Refuge du Marais, Animaux en Péril en Help Animals. De eigenaar van de paarden had een huur- en onderhoudscontract getekend met een pension in de regio Charleroi, maar had onbetaalde rekeningen en weigerde voor de paarden te zorgen. De beheerders van de pensionstal waarschuwden de autoriteiten die, na verschillende aanmaningen aan de eigenaar van de paarden, de inbeslagname van de drie betrokken paarden beval. De eigenaar bezocht de dieren nooit, was niet betrokken bij hun verzorging en bekommerde zich niet om hun gezondheidstoestand. De drie paarden hadden geen verzorging en voedsel en leefden opgesloten in smerige stallen. Onze opvang vond de merrie Presumida terug, die besmet was met parasieten en drachtig was. Haar veulen wordt over twee maanden verwacht.
  • Op 29 januari heeft Refuge du Marais samen met zes andere verenigingen 7 koeien en 2 jonge stieren in nood gered die in een modderige weide in Willerzie waren achtergelaten, op verzoek van veterinaire inspecteurs van de UBEAW die de inbeslagname hadden bevolen. Nadat hij zijn activiteiten had gestaakt, had een boer zijn laatste koeien achtergelaten op land dat zijn eigendom was. De toestand van het vee was rampzalig. Ons opvangcentrum in Le Marais heeft twee koeien teruggevonden, die geleidelijk aan weer gevoederd worden en die we met veel moeite proberen te benaderen vanwege hun wilde staat.
  • Op 5 februari vond een andere interventie plaats in een clandestiene dierentuin in Houyet op verzoek van de Waalse Dierenbescherming. Ons opvangcentrum redde twee dwergzeboes, een kalf en zijn moeder, en 10 kuikens uit deze helse situatie.
  • Op 7 februari, een andere interventie in de Borinage: drie skeletachtige paarden in beslag genomen door veterinaire inspecteurs van de Cel Welzijn Dieren van het Waalse Gewest en onder hun hoede genomen door verschillende opvangcentra. De drie paarden, gestald in een privéstal, waren uitgeput en ondervoed… De eigenaar kwam ze nooit verzorgen en gaf ze nauwelijks te eten. Ze hadden geen stro of hooi. Ze zullen onder streng toezicht moeten blijven voor een periode van hoognodige zorg. Mayerling, 24 jaar oud, is cachectisch en blind aan één oog. Het zal enkele weken duren voordat ze weer op de been is.

Een schaamteloos gebrek aan bezorgdheid

Over het algemeen zijn de eigenaars van deze dieren in nood onverantwoordelijk en zich totaal niet bewust van hun verantwoordelijkheden. Er is een gebrek aan geld en middelen, maar ook een gebrek aan bezorgdheid dat blijft voortduren, ondanks de dwangbevelen, klachten en aangetekende brieven die de Cel Dierenwelzijn van het Waalse Gewest (UBEAW) naar hen stuurt. UBEAW kan rekenen op onze vereniging om deze dieren uit hun lijden te verlossen en we danken hen voor hun efficiënte tussenkomst op het terrein, maar we moeten aan de alarmbel trekken omdat onze middelen beperkt zijn.

Tot 1000 behandelingen om een paard weer op de been te krijgen

De UBEAW, via het Waalse Gewest, betaalt ons € 300 per in beslag genomen dier nadat het veterinair rapport is opgesteld. Met dit bedrag kunnen we enkel de eerste afspraken met de dierenarts en de meest dringende behandelingen betalen.

Maar voor de dieren in de slechtste conditie, die een langdurige behandeling en nauwgezette opvolging vereisen, kunnen we tot 1.000 euro bereiken voor ze volledig hersteld zijn.

Zonder de gulheid van onze donateurs zouden we niet voor deze mishandelde dieren kunnen zorgen.
We worden niet gesubsidieerd door de regio!

Alle hulp is welkom op onze rekening BE48 1911 2251 7127 onder vermelding van “Dons saisies Marais”.

Gerechtelijke stappen: deze eigenaars mogen geen dieren meer houden!

Wat de toekomst van deze overlevenden betreft, ligt de beslissing bij de minister van Dierenwelzijn van het Waalse Gewest, Céline Tellier, die moet bevestigen dat de dieren zullen worden toevertrouwd aan de opvangcentra die ze hebben opgevangen.

Voor elke inbeslagname maakt de UBEA een proces-verbaal op tegen de betrokken eigenaars wegens overtreding van de Waalse dierenwelzijnscode. Vervolgens brengt het parket de zaak voor de rechtbank en overtuigt een rechtbank om de vergunning van de dierenbezitters in te trekken, of de zaak blijft bij de administratie en het is aan de sanctionerende ambtenaar om dezelfde maatregel toe te passen.

Veeweyde hoopt dat de autoriteiten eindelijk de juiste beslissingen zullen nemen, in een tijd waarin de gerechtelijke behandeling van gevallen van mishandeling helaas nog te vaak lichtvaardig wordt opgevat.